Babamasszázs koraszülött csecsemőknek

0 Comments

Koraszülött babák mozgás és masszázstechnikák fontossága

  A kutatások és tanulmányok bebizonyították, hogy a tíz napon keresztül rendszeresen masszírozott koraszülött csecsemők könnyebben feldolgozzák és jobban hasznosítják az élelmet és gyorsabban gyarapodnak, mint a nem masszírozott táraik. Következésképpen a masszírozott babák haramarabb elhagyhatják a kórházat.

  Csodálatos ahogy fejlődik az orvostudomány, és ez alól a neonatológia sem kivétel. A modern neonatológia már az 500g testsúlyú babákat is képesek tovább fejleszteni. Ezek a babák intravénásan táplálják és inkubátorban folyamatosan figyelemmel kísérik szívműködésüket, vérnyomásukat, hőmérsékletüket stb. Ha bár az ilyen nagyon kicsi babákat nem vehetik ki az édesanyák, és kézben tartsák mégis javasolt, hogy amennyit csak lehet érintsék, simogatják babáikat. A hosszú időt inkubátorba töltött kisbabák, az érintésre tiltakozóan reagálhatnak, mivel az orvosi kezelésekkel kötik össze. Mégis a szakemberek azt javasolják, hogy minél többet érintsük kisbabánkat, főleg miután a fejlődése lehetővé teszi, hogy kézbe vegyük. Az anya érintése csodákra képes, fokozatosan megismertetve a kicsivel a szeretet érintést, elnyerve evel bizalmát. Legyünk türelemmel lépésről lépésre többet és többet adjunk az érintésből. Az érintés egyik legjobb és leghatékonyabb módja a masszázs terápia, ami felgyorsítja a baba testi lelki fejlődését, növeli az étvágyát, segít az emésztőrendszer, és belek optimális működésében ez által jobban gyarapodik a baba súlya.

  A közhiedelmekkel ellentétben az általam alkalmazott THAI babamasszázs NEM kimondottan relaxálásra szolgál (ha bár nagyon jól el lazulnak a kicsik ), annál sokkal több. Ez a masszázs és a vele járó mozgás gyakorlatok , óriási segítséget nyújtanak az újszülött de a koraszülött babák teljes fejlődésében. Az izomrendszer megfelelő fejlődése alapja a baba aktivitásának. Minél fejlettebb és erősebb az izomrendszer annál elevenebb a baba. A mozgás fejlődés egy szigorú hierarchia rendszer szerint épül fel, egy egészséges baba végig megy ezeken a fejlődési folyamatokon.  A koraszülött babáknak roppant fontos, hogy behozzák a lemaradást az időben született babákhoz képest. Javasolt, hogy mindennap 15 percet fordítson az édesanya erre a programra. Az együttöltött korházi időt, kiszínezi, könnyebbé teszi a baba számára, lerövidítve az ottlétük idejét. Egyre több szakorvos ismeri el és ajánlja a koraszülött babák rendszeres masszírozását.

A babamasszázs oktatóképzéséről mindent megtalálsz a Baby Massage Academy oldalán.

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *