De ce este important să fie culcat bebelușul pe burtica ?

0 Comments

10 motive ca să ținem pe burtica bebelușul

    Oare cănd e momentul să începem să ținem bebelușul pe burtă? Este întrebare care apare des în rândul mămicilor.  Multe discuții apar  pe această tema . Dacă suntem atente la evoluția bebelușului  și analizăm  logic reacțiile lui o să găsim răspunsul. Nou născutul are o musculatură  mai puțin dezvoltată la momentul nașterii. Dezvoltarea musculaturii începe din prima zi de naștere. Pe măsură ce bebelușul crește, acesta  capătă control asupra corpului său începând cu capușorul și terminând cu piciorușele, deci de sus în jos. Ca să-și poată ține capul, să meargă de- a bușilea , să meargă în patru labe și  apoi să se ridice în  picioare este esențial  să aibă sistemul muscular dezvoltat. Mai întai se antrenează mușchi gâtului și mușchii paravertebrali, apoi brașele . Urmează mușchii abdominali și zona lombară, zona bazinului și la sfârșit picioarele.

De când începem să punem bebelușul pe burtica?

Este recomandat să-l punem pe burtica din prima zi de naștere însa perioade mici de timp. Având în vedere ca la început  bebelușul este treaz  foarte puțin  pe perioada zilei ,  se poate încerca punerea lui pe burtica căte 5-10 minute. La multe spitale, inclusiv și la secțiile de neonatologie,  bebelușii  sunt culcați regulat  pe burtica ( am observat  și în spitalul Ginecologie I. din Cluj Napoca ). Pentru bebelușul nou născut începe perioada de învațare  și tot ce se întâmplă cu el  este ceva nou de învățat și  de a cea  este important să facă parte din rutina zilnică culcatul pe burta atunci când este treaz. Daca așa  va fi  obișnuit din prima zi de naștere acesta  va fi un lucru normal pentru el ca și schimbarea scutecului sau hrânirea.

De ce este important să punem pe burtica bebelușul ?

Cheia succesului  pentr ca bebelușul să-și  poata ține capul, să meargă de-a bușilea, să meargă  în patru labe este punerea lui pe burtica. Când un bebeluș este culcat pe burtă, acesta își va ridică capul  fiind obligat să facă asta  de poziția în care se află și va  încercă chiar să se și  întoarcă pe cealalta parte. Aceste mișcări  le va putea face și  un bebeluș prematur care va fi pus pe burtica din primele zile de naștere. Un bebeluș care nu a fost obișnuit  să stea pe burtica, cu siguranța mai târziu la vârsta de  3-4 luni sau mai mult, nu o să-i placă aceasta poziție și mereu o să plângă. Daca se va renunță l a aceasta procedura, bebelușul  își va dezvoltă  mișcările motrice  mai încet. În lipsa acestor mișcări,  mușchii gâtului și paravertebrali se vor întari mai târziu și din acest motiv   copilul va învață mai greu mersul de-a bușilea și mersul în patru labe.

10 motive ca să ținem pe burtica bebelușul:

  1. Bebelușului care regulat  va fi culcat pe burtica, i se va dezvolta  mai bine  mușchii gâtului învățând mai repede să-și țină capul sus.
  2. Își antrenează  brațele, lucru care îl va ajuta  să meargă de-a bușilea și să meargă în patru labe.
  3. Va avea mai puține dureri de burtică
  4. Crește capacitatea pulmonară (poziția îl obligă să depună mai mult efort => o respirație mai intensă)
  5. Evită deformarea capului.
  6. Mușchii abdominali și mușchii intercostali din zona toracică devin mai puternici
  7. Se întăresc mușchii spatelui
  8. Multe studii ne arată ca acei bebeluși care au fost ținuți regulat pe burtă mult timp, mai bine și mai rapid s-au dezvoltat  decât bebelușii care nu au fost deloc  sau foarte puțin  ținuți pe burtică.
  9. Învață mai ușor să se întoarcă.
  10. Învață mai repede să mearga de-a bușilea și apoi în patru labe.
Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *