Miért fontos a kisbabák hasrafektetése ?

0 Comments

Mozgásfejlődés: Miért fontos a kisbabák hasrafektetése ?

                10 JÓTÉKONY HATÁSA

Gyakori kérdés, hogy mikortól fontos a babát hason fekve tartani, sok ellenvetés is feltevődik a kérdést illetően mégis ha figyelembe vesszük a baba fejlődés folyamatát segít megtalálnunk a helyes választ. Az újszülött baba születésekor még alig fejlett izomzattal rendelkezik. Az izmok megerősődése már első naptól megkezdődik. A fejlődésfolyamat fentről lefele történik, és a test irányítása is. Ahoz, hogy a baba megtudja tartani fejecskéjét, megtanuljon kúszni, mászni és járni  megkell erősödniük az izmoknak. Az első lépés a baba nyakizma illetve a hátizom megerősítése. Ezt követi a karok megerősödése majd a hasizom, hát alsó része, medence körüli izmok és utoljára a lábizmok.

Mikortól kezdjük a baba hasrafektetését?

Már első naptól érdemes elkezdeni hasra fektetni rövid időre a picit. Ha bár nagyon rövid az újszülöttek éber állapota mégis fontos, hogy akár naponta 5-10 percet hasonfekve tartsuk. Már egyre több korházban megfigyelhető, hogy már a koraszülött babákat is rendszeresen hasonfekve tartják (ezt a Kolozsvári koraszülött osztlyon is megfigyeltem). Az újszülött baba számára egy tanulási fázis veszi kezdetét ezért mindenre fogékony és ha már első naptól a napi program része a hasrafektetett éber állapot természetessé válik számára, akár csak az etetés, fürdetés.

Miért fontos a kisbabát  hasrafektetni?

Ez a kulcsa, hogy megtanulja megtartani a fejét, megtanuljon kúszni, mászni majd járni. Amikor a baba hason fekszik néhány pillanatra felemeli fejecskéjét és átfordítsa a másik oldalra, erre már a koraszülött illetve újszülött baba is képes. Az a baba amelyik nem tanulta meg a hasonfekvést éber állapotban bizonyára nem fogja szeretni 2-3 honapos korban és később sem és sokat fog ellenkezni amikor hasra fektetjük. Ennek következtében később erősödnek meg a nyak és hátizmok ami nagyban befolyásolja a további fejlődési folyamatokat a baba életében.

10 JÓTÉKONY HATÁSA

  1. A rendszeresen hasrafektetett baba nyakizmai jobban fejlődnek így könnyen megtanulja megtarani fejét.
  2. Karjai megerősödnek ami elengedhetettlen a kúszáshoz, mászáshoz.
  3. Kevesebb a hasfájásos panaszok.
  4. Nő a tüdő kapacitása
  5. Megakadályozza a koponya deformálását
  6. Megerősíti a hasizmot és a bordák közti izmokat, ezáltal a mellkas is megerősödik.
  7. A hátizmok megerősödnek
  8. Egyre több kutatás alátámasztja, hogy a gyakran hasrafektetett babák sokkal gyorsabban fejlődnek mint azok a társaik akik nagyon keveset vagy szinte soha nem voltak hasrafektetve.
  9. Könnyebben megtanul megfordulni.
  10. A sok időt hason tartott babák könnyebben megtanulnak kúszni és mászni.

Szeretnél még többet megtudni, hogyan segítheted kisbabád fejlődését ? Itt további információt találsz !⇓

[rara_social facebook=”http://facebook.com/stressawaybabymassageacademy” twitter=”” instagram=”https://www.instagram.com/babymassageacademy” gplus=”” pinterest=”” linkedin=”” youtube=”http://www.youtube.com/watch?v=CYdI45RxnKw” vimeo=”” dribbble=”” foursquare=”” flickr=”” reddit=”” skype=”” stumbleupon=”” tumblr=””]

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *