Masaj terapeutic pentru
bebeluși prematuri
Masajul pentru bebeluși există de mai bine de o mie de ani, totuși reprezintă o noutate în România. Această terapie a fost creată în așa fel încât bebelușul să aibă parte în primele 15 luni de o dezvoltare armonioasă, atât fizică, cât și psihică. Este recomandat să se înceapă masajul din prima zi de la naștere, mai ales în cazul bebelușilor născuți prematur.
Primul spital din Cluj Napoca în care născuții prematuri beneficiează de masaj în scop terapeutic este Spitalul Județean de Urgență, secția I.Ginegologie-Neonatologie. Dr.Prof. Zaharie Gabriela fiind șefa de secție ajutată împreună cu echipa medicală bine pregătită. În cadrul secție, prematurii beneficiază zilnic de masaj pentru dezvoltare. Cu ajutorul masajului pofta de mâncare a nou născutului este mai mare, lucru care îl ajută să crească în greutate. La acei bebeluși masa musculară este mai bine dezvoltată făcându-i mai puternici. Dr.Prof. Zaharie Gabriela împreună cu echipa se implică 100% în tratarea bebelușilor pentru a putea merge acasă cât mai repede.
În momentul în care am intrat în secția Neonatologie am avut parte de o surpriză plăcută. Medicii împreună cu asistentele sunt mereu cu zâmbetul pe buze, asigurându-se că atmosfera este una călduroasă, primitoare și plăcută. În saloane de multe ori se auzea muzică de relaxare pentru bebeluși, aceștia au parte mereu de fețe zâmbitoare și de mâini de aur, gata oricând să le ofere ajutor.
În timp ce făceam masaj pentru bebeluși am avut ocazia să observ modul de lucru al personalului, cât de armonios se petrecea totul. Fiecare bebeluș este tratat în așa mod, ca și cum ar fi al lor. Asistentele oferă pe lângă tratamente medicale și o atenție și grijă sporită, astfel încât fiecare micuț să aibă parte de tot confortul. Numeroase studii științifice au dovedit că o atingere plină cu iubire sau o mângâiere duioasă aduce beneficii asupra creierului și asupra dezvoltării sistemului nervos. Datorită acestor beneficii este recomandat pentru părinți să aibă interacțiune cu prematurul pe cât de mult posibil, în funcție de starea micțului. De multe ori am observat cum personalul medical (fie că sunt medici sau asistente) oferă afecțiune în plus sau „un tratament cu iubire “ pentru cei care au nevoie de un surplus. Pentru a crește volumul creierului este nevoie de mai multă glucoză metabolism, lucru care poate fi obținut prin afecțiune sau prin atingeri iubitoare. Mămicile sunt foarte îngrijorate dacă copilul lor a avut parte de un tratament corespunzător și dacă au primit suficientă atenție. Pot să spun cu încredere că fiecare pacient a beneficiat de cele mai bune condiții și de cel mai profesionist personal medical.
Pe lângă tratamentul obișnuit, fiecare bebeluș are de acum parte și de masaj în scop terapeutic, lucru ce se datorează în primul rând deschiderii din parte medicilor. Aceștia au fost foarte deschiși și surprinși de beneficiile pe care această metodă o are asupra dezvoltării nou născutului. Bebelușul care a primit masaj cel puțin 6 zile consecutive a dat dovadă de o dezvoltare vizibilă, iar un bebeluș asupra căruia a fost efectuat masaj mai mult de 10 zile, a punctat o creștere spectaculoasă în cea ce privește fizicul său. Acest lucru a fost admis și de către Dr. Ana Hosu și Dr. Sorin Andreica. Pe lângă plusurile aduse dezvoltării fizice, s-a observat și o îmbunătățire asupra sistemului gastric, lucrul ce a condus la mai puține dureri de burtică. Dr. Prof. Zaharie Gabriela recomandă tratamentul cu masaj atât pentru nou născuții prematur, cât și pentru orice bebeluș.


Mai multe cadre medicale au învățat cum să aplice corect masajul pentru prematuri, astfel încât să poată oferi mai departe cunoștințele acumulate pentru a avea parte cât mai mulți bebeluși de aceste beneficii. Programul început în spital încă din primele zile este recomandat să fie urmat și după externare, astfel încât bebelușul să aibă o dezvoltare optimă încă din primul an de la naștere.
Părinții sunt îndrumați să urmeze cursurile de la Baby Massage Academy, curs dedicat pentru părinții responsabili care vor să afle cum poate avea parte bebelușul lor de un start hotărât în viață și o dezvoltare armonioasă.
