Tratarea Torticolis la nou născuți
Torticolis sau gât strâmb, este o contracție musculară la nivelul gâtului. Există mai multe feluri de torticolis, însă mai ales două dintre ele îi pot afecta pe bebeluși: torticolisul muscular și torticolisul congenital. Torticolisul la nou născuți poate apărea ca urmare a poziționării în uter sau a unei nașteri dificile. Acesta este numit torticolisul nou născuților sau torticolis congenital muscular. Torticolis este relativ des întâlnit la nou născuți, poate fi prezent de la naștere sau poate apărea în timp, chiar și în 3 luni de la naștere.
Cea mai cunoscută formă de torticolis este cea musculară sau benignă, care constă într-o contracție a celui mai mare muschi al gâtului. Torticolisul apare de multe ori din cauza părinților, aceștia nici nu se gandesc cât de mult contează mediul unde bebelușul petrece cel mai mult timp. În cele mai multe cazuri, copilul stă în încăperi unde avem și televizor, fie că este vorba despre living sau dormitor. Bebelușul fiind într-o lume nouă învață, descoperă lumea înconjurătoare mereu. Reacționează la toți stimulii externi, cum ar fi: zgomot, lumina, mișcare, miros. Bebelușul întoarce capul în direcția de unde provin cei mai mulți stimuli, dacă aceștia acționează dintr-o singură direcție, în partea aceasta, bebelușul, va avea cea mai mare activitate. În afară de torticolis poate apărea încă o problemă, deformarea capului. Este recomandat să schimbăm poziția copilului după fiecare alaptare.
De unde știm că bebelușul are torticolis ?
- Apleacă capul într-o direcție (la nou născuți este mai greu de observat)
- Numai pe o parte preferă să țină capul
- Numai pe o parte poate să fie alăptat, în partea opusă renunță sau plânge mult
- Nu reacționează la stimuli
Dar ce putem face dacă a apărut problema? Masajul pentru bebeluși este soluția cea mai bună!
Cu masaj regulat ,zilnic, aproximativ de 2-3 ori/zi putem trata ușor torticolisul. Bebelușii care au avut parte de masaj regulat, și care au beneficiat de programul de dezvoltară musculară, se poate observa că în cazul acestora nu a apărut torticolis și nici deformarea capului. Cu cât mai repede începem masajul în viața bebelușului nostru, cu atât mai bine și armonios dezvoltă. Masajul pentru bebeluși este recomandat din prima zi de naștere.
Mai multe informații: https://www.facebook.com/stressawaybabymassageacademy/
Verifica la 3 luni ca bebelusul tau sa nu aiba preferinta pentru a si tine capul intr o parte. Daca are o astfel de preferinta e atipic, fa o programare la un neurolog pediatru urgent pt consult la o retea privata de sanatate. La stat dureaza prea mult dpmdv.
Te va trimite mai departe la exercitii de kineto sau fizio. Cu cat descoperi mai repede cu atat mai bine si mai tratabil.
In cazul nostru a durat prea mult medici slabi peste tot.. am mers la orl, la eco gat, la medic fam, la pediatru si niciunul nu a vazut ceva ciudat pana am ajuns la neuro pedi.
Mai bine daca evitam problema, si verificam regulat starea bebelusului 🙂 Dar daca a aparut problema, da neaparat mergem la un kinetoterapeut specialist