Efectele povestilor asupra bebelusilor si a copilasilor
Chiar si in ziua de azi, ador cartile cu povesti. Tot timpul cand ma uit la cartile mele din copilarie imi vin in minte momentele si sentimentele pe care le-am avut in copilarie, cand stateam si ascultam cum imi citeau povestioare mami sau tati. Timpul petrecut impreuna cu parintii mei citind carticele cu povesti a avut un efect benefic asupra vietii mele. Imi place sa citesc si cartile inseamna pentru mine relaxare si deconectare.Azi, din nou m-am simtit un copilas, deoarece am primit o carte de poveste special dedicata pentru mine, eu fiind personajul principal. Am fost foarte entuziasmata si sunt convinsa ca asa ar fi si un copilas. Cand am primit in mana aceasta cartea mi-a venit in minte importanta cititul de povestioare pentru copii.
![](http://www.masajbebelusi.ro/wp-content/uploads/2019/07/66376453_2060293730941603_5684561014947840000_n-1-1024x768.jpg)
Povestile fac parte din copilarid. Povestile amuzante, dragute, magice care creeaza o lume noua pentru fiecare copilas. Citirea povestilor are un efect extraordianar asupra copiilor, o dezvoltare armonioasa pe plan mental, cat si psihic. Multi dintre noi se gandesc ca cititul de basme este ca si un program tipic, un ritual inainte de somn, iar nimic mai mult si totusi, inseamna mult mai mult pentru progresul copilasilor.
Cartile de povesti sunt esentiale pentru imbogatirea vocabularului, prin acest mod elinvatacum sa vorbeasca apoi invata cum sa citeasca. Acei copii care au parte de citirea unei povesti in fiecare seara, se imbogatesc cu aproximativ 290.000 de cuvinte pana la varsta de5 ani, in comparative cu alti copii care nu asculta o poveste in mod regulat sau deloc . Studiul facut de Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics ne arata ca acesti copii care au beneficiat de cititul unei povesti zilnic, de la nastere pana la 5 ani, pornind de la carticica “leporelo” ( care contine aproximativ 140 de cuvinte), apoi cartea de povesti cu ilustratii (aproximativ 230 de cuvinte contine). Bazandu-se pe acele numere, a fost facut un calcul din care a reiesit cam cu cate cuvinte poate sa faca cunostina un copilas pana la 5 ani.
![](http://www.masajbebelusi.ro/wp-content/uploads/2019/07/babakonyv-1-1024x576.jpg)
Rezultatul studiului ne arata ca acei copii care NU au beneficiat de citirea unor povesti in mod regulat, au facut cunostinta aproximativ cu 4462 de cuvinte, copii care au ascultat o poveste de 1-2 / saptamana s-au imbobogatit cu 63.570 cuvinte, iar copilasii care ascultau povestile de 3-5x/ saptamana au cules aproximativ 169.520 cuvinte, iar copiii care au ascultat de 5x pe zi povestea citita de parintii, s-au imbogatit cu 1.483.300 de cuvinte pana la varsta de 5 ani.
![](http://www.masajbebelusi.ro/wp-content/uploads/2019/07/babakonyv2-1.jpg)
Importanta povestilor ar trebuie sa fie reglemantata in programul bebelusului inca de la primele luni deoarece, are un rol important in invatarea vorbitului. Ascultand povestea, bebelusul invata cum sa pronunte vocale, accentul cuvintelor. Cartile de povesti cu ilustratii il ajuta pe bebelus sa faca o conexiune intre cuvinte si imagini. Vazand si ascultand povestile, bebelusii invata mai usor si mai repede sa vorbeasca. Citind povestile o sa avem o comunicare unica, deoarece prin poveste invatam foarte multe cuvinte folosite mai rar in limbajul nostru curent. De exemplu, cuvantul okapi cu siguranta nu este folosit acasa povestind cu copii. Povestea Popi okapi-ul este un exemplu bun. Aceasta carte este personalizata special pentru copilasul tau gravata cu numele lui, cu jucaria lui preferata etc. Citind cartea in care personajul principal este copilasul tau, poate sa fie si mai magic ritualul vostru de seara si sa aveti o relatie mai profunda dintre tine draga parinte si micutul tau. O carte a atins sufletul copilul tau poate sa il ajute sa fie iubitor de carti pe o viata. Timpul petrecut impreuna cu copilul tau este esential pentru dezvoltarea psihica si mentala. Sa colorezi viata copiilor cu povesti !
Cartea fabuloasa o poti comanda printr-un simplu click, menționând într-un mesaj numele copilului tău, jucăria lui preferată etc.
![](http://www.masajbebelusi.ro/wp-content/uploads/2019/07/pokapi-1.jpg)