Skin to skin efectele magice asupra bebelusilor

0 Comments

Mereu am pus foarte mare accent pe importanta  contactului cu pielea  bebelusului. In primul rand, din punct de vedere al profesiei  este esentiala atingerea pielii pentru masaj.Tocmai asta este motivul meu principal, vreau sa predau cursul masaj bebelusi pentru parinti, in acest mod piticii beneficiaza de atingierea magica a parintilor! Dar totusi sa incepem chiar de la inceput…

Primul contact cu bebelusul

Primul contact cu bebelusul

Multe studii ne confirma ca, contactul piele pe piele are intr-adevar multe beneficii asupra bebelusilor, cat si a parintilor. Imediat dupa nastere, cand pune moasa bebelusul pe pielea mamicii, copilul imediat simte pielea mamei, aude bataile inimii si vocea ei, in acest fel se linisteste instataneu. Explicatia este in reactia ce se petrece in organism. Cand atinge pielea mamicii, bebelusul, prin contactul fizic porneste o reactie in creier ce elibereaza endorfina si oxitocin. Hormonii de endorfine si oxitocin sunt hormoni de “fericire”. Cand se elibereaza aceste cocktailuri in organism ne relaxam, ne calmam, ne simtim bine si fericiti si dispare durerea din organism, deoarece are un efect antiinflamator si analgezic. In timpul contactului, stabilizeaza pulsul, tensiunea si respiratia  bebelusului.

 Pe langa faptul ca bebelusul se linisteste de la hormonii de fericire, exista inca un lucru important. Amintirile din burtica au un efect de calmare asupra lui, pozitia pe care o avea, vocea parintilor pe care le auzea zilnic, zgomotele (de ex: bataile inimii ale mamei), un loc mic inghesuit, toate acestea facute in mod repetat dupa nastere ofera relaxare pentru el. Totusi cel mai important este contactul cu pielea lui. In cazul unei complicatii se pot realiza momentele skin to skin si cu taticul. Parerea mea este aceea ca oricum este recomandat sa beneficieze si tata dupa nastere de momentele petrecute cu bebele asezat pe pieptul lui. Astfel ii ajuta pe tatici sa fie mai implicati in viata copilului mai departe. Dupa o nastere prin cezariana este recomandat ca mamica sa tina bebelsulul pe piept, asa este mai usor sa inceapa alaptarea la prima cerere a bebelusului, in acest fel el nu pierde picaturile de miracol (colostrums).

 La bebelusii prematuri este si mai mare beneficiul asupra starii lor. In intreaga lume, inclusiv si in cateva spitale din Ungaria este un program creat special pentru acesti copii si pentru parinti. Zilnic au voie, uneori chiar este obligatoriu ca bebelusii prematuri sa stea pe pieptul mamicii lor, toti beneficiind de conditii si ajutor din partea echipei medicale din cadrul sectiilor de neonatologie. Rezultatul este incredibil, acesti copii cresc mult mai repede ,mananca mai bine si sunt mult mai linistiti. Diferenta dintre ei si alti prematuri care beneficieaza de aceleasi conditii, dar fara contact cu parintii este vizibila si s-a constatat ca cei din urma se recupereaza si cresc mai greu.

 Atingerea mamei are efect analgezic pentru corpul micutului! Mai ales la sectiile de neonatologie, uneori micutii sunt nevoiti sa treaca prin foarte multe proceduri si investigatii dureroase, iar acest lucru ii face sa devina mai stresati si sa aiba dureri mari. Pentru prematuri este imperioasa prezenta mamei, deoarece stresul cauzat de seaparatia de mama poate agrava starea bebelusului.

skin to skin pentru prematuri
Skin to skin program pentru prematuri
skin to skin program cu tatici
Skin to skin program cu tati

Acasa cu bebelusul

Parca aud cand va spune mama soacra ca: “Vezi ca nu-i bine daca ti mult in brate  copilul pentru ca se obisuneste si mai apoi nu mai scapi de el!” Serios? Adica un copil nou nascut are o gandire rationala si din prima zi de viata stie sa manipuleze? Singur mod prin care bebelusul poate da un semn ca ceva nu este ok este plansetul, primul limbaj prin care el comunica. Ca sa stabilim o incredere intre copil si mama este essential sa stim care este RASPUNSUL cand plange copilul.

Adevarul este ca doar dupa 5-6 luni incepe copilul sa relationeze cu parintii, in asa fel incat sa  provoace anumite situatii pentru a putea sa faca contact fizic cu tine. Adaptarea in lumea noua este foarte grea pentru nou nascut, tot odata, acesta pierde tot confortul si siguranta de care avea parte in purtica, in care era leganat in continu, statea intr-un mediu cald si relaxant si era hranit tot timpul. Acum deodata trebuie sa se lupte pentru tot, luminile puternice, senzatia rece, foame, liniste, singuratate,  toate acestea il sperie. Tocmai din acest motiv este important sa punem foarte mare accent la adaptarea bebelusului oferindui cat mai multe imbratisari, si contact cu pielea, asa il ajutam sa cream o relatie profunda cu parintii si sa aiba senzatia de siguranta. Adaptarea bebelusilor difera, la unii merge foarte usor, iar la altii foarte greu, de multe ori asta este explicatia pentru plansetul nedeterminat in primele saptamani.

Atingere bine

Ce inseamna mai exact? In afara de iubirea pe care o oferi din instinct, prin atingerea ta oferi mangaiere, alaturi pupici, alaturi imbratisari, etc. se poate mangaia copilul in asa fel sa aiba un efect bun asupra dezvoltarii motorice si a sistemului nervos. Cum se poate asa ceva?

Raspunsul este masajul pentru bebelusi!

masaj bebelusi tu terapeut/trainer bedohazi szende

Beneficiile masajului pentru bebelusi

-creaza o relatie mai profunda intre parinte si copil

-ajuta in dezvoltarea armonioasa in plan psihic si emotional

-stimuleaza sistemul locomotor

-stimuleaza sistemul nervos

-armonizeaza sistemul digestiv (problemele cu digestia, colici, constipatie)

– calmeaza , ajuta la un somn mai relaxant

Mai multe informatii despre cursul masaj bebelusi pentru parinti le gasiti pe www.masajbebelusi.ro

Sa nu uiti niciodata, puterea atingerii tale este magica! Prin iubirea oferita prin contactul fizic oferi mai mult pentru copilul decat afectiune.

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *