Importanta taticului pe langa proaspata mamica

0 Comments

Cand vine un nou membru in familie, multe lucruri se schimba in casa. Am vazut ca de multe ori taticii nu stiu cat “au voie” sa se implice in viata bebelusului. Din exterior, el poate considera ca nu are nevoie bebelusul altceva decat de mami si laptic. Mai ales daca este primul copil, atunci ai si un proaspat tatic langa tine, care inca are nevoie de niste sfaturi, ce si cum sa faca. Adevarul este ca din pacate ei nu pot sa ne citeasca gandurile, deci recomandarea mea este sa fii deschisa si sa zici tot ce ai nevoie. Sunteti o echipa, aveti nevoie unu de altul. Avand in vedere in ce situatie ne aflam, lucrurile sunt mult mai complicate pentru tine, ca mamica proaspata, decat in mod normal. Momentan nu ai niciun ajutor, nu poti sa te bazezi pe parinti, prieteni, neamuri sau pe o bona. Greutatea sarcinilor acuma sunt pe umerii lui mama si tata. Singurul sprijin al mamicii este tata. Cred ca acest articol este adresat mai mult pentru tatici, deoarece ei acuma sunt super eroii mamicilor.

Cum poate sa fie tati un EROU?

  1. Cel mai important, dupa pararea mea este sprijinul mental. O mamica proaspata este foarte vurnelabila acuma, nehotarata si este mult mai posibil ca trece prin toate starile posibile. Are nevoie de feedback-ul taticului, ca face bine ce face, ca este o mama deosebita si ca este iubita tare tare 🙂
  2. Mult mai probabil ca adrenalina este foarte mare in primele zile ca mama, pur si simplu uita sa manance si sa bea. Acum, sarcina lui tati este ca mamica sa fie bine hranita. Este extrem de important pentru lactatie sa fie bine hidratata si hranita mamica.
  3. Baietii sunt foarte buni in bucatarie, doar trebuie sa le dam sansa. Este momentul potrivit sa primeasca si ei un loc in bucatarie, daca pana acuma nu s-a intamplat.
  4. Savureaza in fiecare zi ca mama un dus/baie linistitoare.
  5. Pentru a-si reincarca bateriile mama, trebuie sa primeasca zilnic macar o ora de timp doar pentru ea, sa le foloseasca cum doreste ea, citind, dormind, povestind cu o prietena, savurand un ceai.
  6. Rabdare! Multa rabdare cu mamele, poate ca din cauza sistemul hormonal haotic o sa fie mai greu sa te intelegi cu ele. Asta este absolut normal, deci multa rabdare, trece perioada asta si va ajunge totul la locul ei.
  7. Ca si terapeut, normal ca recomand si masajul postnatal. In perioada de carantina si taticii pot oferi un masaj usor pe spate, picioare si unde mai are nevoie mama.
  8. Surpinzele mici, gesturile dragute oricum sunt bine venite, cred ca acum sunt si mai valoroase.

Tata si bebelusul

Este foarte important sa fie implicat si taticul, inca din prima zi de nastere in viata bebelusului. Acum are ocazia si timpul sa descopere momentele deosebite petrecute cu bebele. Momentele de relaxare oferite pentru mama rezulta timp petrecut de tati impreuna cu bebele.

Plimbare cu tati.

Rutina de seara sau dimineata cu tati. Poate include baita, masaj, activitati istete.

Daca bebele nu mamanca doar din san, un sentiment deosebit pentru tati este daca poate si el impartaseasca aceasta experienta cu bebele.

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *