Stresul cred ca ne afecteaza pe toti, doar ca nivelul acestuia este variabil. Din pacate este foarte greu sa NU FI stresat si sa te auto-educi, astfel incat sa ramai cat de calm si mai linistit in orice situatie.
Certurile regulate dintre parinti, divortul sau stresul adunat de la locul de munca: in ce masura acesti factori il afecteaza pe bebelus? Ce se intampla daca esti stresata cronic? Ce se intampla in aceasta situatie daca ai in casa un bebelus sau mai multi copii (indiferent de varsta)? Oare cat constientizeaza un copil din atmosfera ce este in jurul lui?

Citind o carte foarte interesanta despre regulile si fuctionarea creierului, am ajuns la un capitol in care se vorbea despre efectele stresului asupra creierului nostru. Pe termen lung, stresul ne afecteaza foarte grav, asta inseamna ca lasa urme vizibile in capacitatea intelectuala, dar si in starea sanatatii fizice. Tot in acest capitol am descoperit niste studii facute la bebelusi, in care ni se explica efectele stresului pe termen lung. Majoritatea cred ca, daca nu tipa in fata copilului sau, daca mereu zambeste, copilul nu o sa observe nimic ca ceva nu este in regula. Adevarul este ca pana si lucrurile cele mai marunte le observa si un bebe de 6 luni. astfel ca putem avea diferite reactii din partea lui. Nu poti asunde stresul in fata unui copil, deoarece ei simt acest lucru.
Efectele stresului asupra bebelusilor
Caminul familiei care, in mod normal da o senzatie de siguranta din punct de vedere fizic si emotional, poate la fel de bine sa fie iadul copiilor daca prezenta stresului este de durata sau constanta. Este dovedit stiintific ca bebelusii si copii (indiferent de varsta) crescand intr-o familie unde este foarte mare stres, eventual si certuri, ei reactioneazi in mod fiziologic, printr-un puls accelerat si tensiunea arteriala ridicata. La nivelul lor hormonal au loc modificari, deoarece cortizonul, hormonul de stres este ridicat si constant, ceea ce se vede si la testele de urina facute. Cortizonul in cantitate mare afecteaza functionarea creierului, in acest fel limitand modul de invatare, dar si dezvoltarea lui. Din acest motiv, se schimba vizibil capacitatea de invatare. Acest lucru poatea sa il confirme educatoarele, invatatoarele, anume, ca prezenta stresului de acasa la un nivel mare afecteaza capacitatea copilului de concetrare, invatare si nu numai. Pe langa faptul ca invatarea copilului este agravata si din punct de vedere emotional poate fi traumatizat. Acesti copii plang foarte mult, au probleme de a-si impartasii emotiile, sunt anxiosi si foarte inchisi. In cazuri mai grave devin mai agresivi. Studiile ne arata ca, indiferent daca parintii divorteaza sau sunt impreuna, dar emotional sunt instabili, efectele sunt aproape la fel la copii. Cu cat de grava este situatia de acasa, cu atat de mare este impactul asupra performantelor. Sanatatea fizica se degradeaza si din pacate isi poate face aparitia absenteismul.
Absentismul se poate produce deoarece stresul uzeaza sistemul imunitar, ceea ce creste riscul de infectii. Desi dovezile nu sunt concludente, tot mai multe date sugereaza ca sunt expusi unui risc mai mare de anumite afectiuni psihiatrice, cum ar fi depresia si anxietatea, copiii din mediile ostile.
John Medina
Studiile ne arata ca bebelusii/copiii crescuti intr-un mediu de stres se imbolnavesc constant si mai des, iar imunitatea lor este constant scazuta. Multi specialisti pot confirma ca stresul si in cazul gravidutelor are tot un efect asemanator asupra bebelusului. Iar stresul mare prezinta riscul de a avea o nastere prematura.
Este foarte important sa punem un accent pe acest capitol din viata noastra, deoarece nu numai pe noi insine, dar si pe copii si intreaga familia ii afecteaza stresul. Radacina multor boli si infectii este stresul, iar dupa cum ne arata cercetarile, acesta ii afecteaza si pe bebelusi, indiferent de varsta. Trebuie sa constientizam ca linistea este importanta pentru familia noastra. Este adevarat ca este un efort mare, insa stresul reprezinta un factor de risc pentru sanatatea noastra.
Ti-a placut acest articol? Impartel cu prietenii tai!
