Cand se intoarce prima data bebelusul?

0 Comments

Fix in momentul in care nici nu te astepti! Parca este o regula de aur ca, tocmai atunci cand il lasi singur pe bebe pentru 0.05 secunde, atunci el se intoarce prima data, iar de multe ori prima experienta se termina cu un accident (de ex.pica din pat).

Care sunt semnele ca se apropie momentul ca piticul sa se intoarce?

In ultimele 2 saptamani am primit multe intrebari in legatura cu aceste semne si, mereu sunt intelese gresit de catre mamici. Un bebelus dezvoltat, in ritm obisnuit incepe pe la 3-4 luni sa-si ridice capul si umerii stand pe spate, parca vor sa ridice in fund. Acest semn este de cele mai multe ori inteles de catre mamici ca piticul vrea sa stea in fund, deci incep sa-l puna in pozitia pe fund (este prea devreme si prea solicitant pentru coloana vertebrala!). Este adevarat ca asta este primul semn ca bebelusul se va intoarce in curand, prin aceste ridicari isi intareste muschii.

Cand pot sa ma astept la acest moment?

In mod normal, prima miscare mare pe care o dezvolta bebelusii este “intoarcerea”. Ca sa poata sa realizeze acest tip de miscare, bebelusul necesita o coordonare complexa a memberelor. Pe langa coordonarea corpului, necesita si forta, deci muschii utilizati pentru acesta miscare trebuie intariti. Marea majoritate a bebelusilor incep de pe la 3,5-4 luni intoarcerea de pe spate pe burtica. Dureaza cateva zile la unii, chiar si 1-2 saptamani pana prinde miscarea in ambele directii. Este foarte interesant ca, de pe burta pe spate reuseste mult mai tarziu sa se intoarca. De obicei, in jur de 6 luni incep, dar la unii este posibil si mai tarziu. Motivul este nivelul de dezvoltare al bebelusului, pentru intoarecerea de pe burtica pe spate are nevoie de muschii din zona superioara sa fie foarte bine dezvoltati: zona gatului, umerii si bratele. Foarte rar, dar se intampla ca bebelusul prima data sa se intoarca de pe burtica pe spate. Este absolut normal si sanatos, doar ca este foarte rar.

Care este secretul pentru a stimula bebelusul sa se intoarca?

Pozitia pe burtica! Desi este un lucru foarte simplu, aceasta este baza dezvoltarii motorice a bebelusilor. Bebelusul inca din prima zi de nastere, in perioada cand este treaz/activ este recomandat sa stea pe burtica. La inceput cate un pic, repetand de mai multe ori pe zi, asa fel incat poate sa ajunga la 10-15 minute. Este absolut normal ca bebelusul sa renunte la aceasta pozitie si sa planga, dar oare care este motivul? Raspunsul este simplu: plictiseala sau oboseala. Ca sa evitam refuzurile regulate a bebelusului, recomandarea mea este sa ii oferi o ocupatie/distractie. Activitati senzoriale, jocuri istete reprezinta la orice varsta o alegere buna (poti gasi idei istete pe Highlits pe Instagramul meu). Timpul petrecut pe burtica il ajuta sa isi intareasca musculatura bratelor, muschilor paravertebrali, muschilor gatului etc.

Intarirea bratelor este esentiala pentru intoarcerea in orice directie, dar mai ales de pe burtica pe spate. Tocmai asta este explicatia de ce necesita mai mult timp pentru pitici sa realizeze miscarea in aceasta directie. Stand pe burtica, pe la sfarsitul varstei de 5 luni deja poate sa ridice umerii si sa stea cu bratele intinse, semn ca zona superioara este bine dezvoltata zona si bebelusul este pregatit pentru a se intoarce pe spate.

ATENTIE!

Dupa primele semne primite de la bebe, se poate in orice secunda sa se intoarca, astfel ca iti recomand sa eviti posibilele accidente. Nu il mai lasi nici macar pentru o secunda nesupravegheat pe pat, masuta de schimbat etc. Cel mai bine este daca il lasi pe jos, pe un covoras de activitate.

Bebelusii exerseaza si in somn. Ca sa eviti orice fel de accidente, iti recomand sa foloesti saculeti pentru dormit in loc de patura. Daca cumva bebelusul tau inca doarme infasurat, este momentul sa schimbi la sacul de dormit.

masaj bebelusi
Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *