De ce este Omega 3 important in timpul sarcinii?
Omega 3 este foarte important in general, dar este extrem de important si inainte de sarcina. Specialistii ne recomanda sa folosim Omega 3 cand ne pregatim pentru a avea sarcina. Numeroase studii ne arata ca Omega 3 este esential pentru dezvoltarea sistemului nervos si al vazului la bebelusi, inca din pantace. Acesti acizi grasi ajuta la scaderea riscului alergic la sugari. Tot odata, are un efect extrem de important in timpul sarcinii, studiile ne arata ca prezenta Omega 3 ajuta la evitarea riscului unei nasteri premature. Poate fi un mare ajutor pentru mama, deoarece ajuta la un travaliu mai usor, iar dupa nastere ajuta la combaterea depresiei post-natale.
Este foarte important sa va consultati cu medicul specialist inainte de a folosi Omega 3, deoarece in unele cazuri poate fi contraindicat, ca de exemplu in cazul terapiilor anticoagulante. Tot odata este important sa alegem un produs potrivit, deoarece nu este absolut tot una sub ce forma a fost extras uleiul de peste. Doar prin recomandarea specialistilor trebuie sa alegem produse!
Surse naturale a acidului gras Omega 3
Pestii bogati in omega-3 sunt: somonul, macroul, pastravul, heringul afumat, ansoa si sardinele. Tonul proaspat este de asemenea considerat un peste gras, insa nu si conserva de ton.
Importanta Omega 3 pentru bebelusi si copii
Dupa cum am mentionat si mai sus, Omega 3 reprezinta o sursa importanta pentru stadiul incipient al dezvoltarii sistemului nervos. Pentru functionalitatea creierului este esential Omega 3 nu doar pentru bebelusi, dar si pentru adulti.
În primii ani de viaţă, creierul copilului şi întregul său sistem nervos trec printr-un proces accelerat de dezvoltare. La un an, dimensiunile creierului se dublează, iar la vârsta de trei ani creierul unui copil ajunge la 80% din volumul creierului unui adult, formând câteva mii de conexiuni neuronale. Multiple studii arată că acizii graşi Omega-3 joacă un rol important în susţinerea proceselor de dezvoltare neurocognitivă si comportamentul copilului.
Creierul este format într-un procent de 60% din grăsimi. Acizii graşi Omega-3 au în compoziţie acid docosahexaenoic (DHA) şi acid eicosapentaenoic (EPA), ingrediente care se găsesc în structura creierului şi care susţin funcţionarea cerebrală şi funcţiile mentale. Lipsa DHA poate sa provoace dificultati de concentrare, comportament deviant (in unele cazuri provoaca si agresivitate), mai tarziu pot sa apara probleme cu invatatul.
Copiii cu cantităţi mici de DHA în dieta lor au o dezvoltare mai redusă a creierului şi o acuzitate vizuală diminuată. Este foarte interesant studiul in care ni se prezinta diferenta in nivelul de DHA la bebelusii care sunt alaptati la san si cei care sunt alaptati cu lapte praf.
Lipsa Omega 3 (DHA) pe termen lung poate sa provoace intarzieri in dezvoltarea sistemului nervos central!
Ce cantitati de Omega-3 ar trebui sa consume copiii
Aporturile adecvate de Omega-3 recomandate pentru copii sunt:
- De la 0 la 12 luni: 0,5 grame/zi
- De la 1 la 3 ani: 0,7 grame/zi
- De la 4 la 8 ani: 0,9 grame/zi
- De la 9 la 13 ani (baieti): 1,2 grame/zi
- De la 9 la 13 ani (fete): 1,0 grame/zi
- De la 14 la 18 ani (baieti): 1,6 grame/zi
- De la 14 la 18 ani (fete): 1,1 grame/zi