Deficiența de fier la bebeluși – SIMPTOME SI PREVENȚIE

0 Comments

Știai că în România, statisticile au constatat un procent de 46-51% anemie feripriva la copiii cu vârsta de peste 1 an?

Din nefiricire, deficiența de fier nu poate fi diagnosticată decât târziu, când anemia este deja instalată. Creierul bebelușilor/copiilor este foarte sensibil la scaderea concentratiei fierului si va fi afectat cu mult timp înainte ca analizele de sânge să fie modificate. Fără destul fier, corpul produce eritrocite mai mici și mai putine, iar rezultatul constă într-o cantitate de hemoglobină disponibilă mai mică, iar celulele corpului nu vor fi alimentate cu o cantitate suficientă de oxigen. Bebelușii care suferă de deficiență de fier au întârziere în dezvoltarea motorică, dar și la dezvoltarea mentală prezintă deficiențe. Acești bebeluși nu pot sa țină ritmul unei dezvoltări optime. La copilașii mai mari apar probleme de comportament, agresivitate și probleme de socializare. Totodată, concentrarea și atenția vor fi problematice pentru ei.

Fierul este esențial atât pentru transportul oxigenului din sânge la celule, cât și pentru funcționarea optimă a creierului și a sistemului nervos. Prezența fierului este la fel de importantă și la graviduțe, nu numai la bebeluși. In timpul sarcinii, anemia apare la multe femei gravide, deoarece depozitele lor de fier trebuie să servească propriul volum crescut de sânge, precum și să fie o sursă de hemoglobină pentru fătul în creștere. De la începutul sarcinii, fierul trebuie să fie la un nivel optim ca să fie protejat bebele și mămica deopotrivă. Totuși, fierul nu primește suficient de mare atenție în timpul sarcini și, din acest motiv există o mare posibilitate că mama și bebelușul vor suferi de pe urma deficienței de fier. Deficiența de fier poate să afecteze dezvoltarea fătului. Bebelușul are nevoie de fier nu numai in timpul sarcinii ci, în continuare necesită, iar sursa o va lua din laptele matern. Înainte de a trece la diversificare alimentației, adică până la vârsta de 6 luni, laptele matern furnizează organismului întreaga cantitate necesară de fier. După această vârstă este important să-i oferi copilului alimente bogate în fier pentru a satisface nevoile organismului și pentru a evita astfel apariția anemiei. Dacă nu ești sigură că alimentația bebelușului este suficient de bogată în fier, trebuie să apelezi la o specialistă în diversificare pentru a primi sfaturi utile și valoroase.

Carența de fier duce la scăderea performanțelor intelectuale, scăderea atenției și a motivației, iritabilitate, agresivitate sau din contră, tristețe și apatie. Este cea mai frecventă problemă de nutriție la copii, influențează negativ dezvoltarea fizica și comportamentul, scade rezistența la boli și capacitatea de efort.

Prevenirea anemiei la bebeluși și copii

În mod normal, dacă mama are un status nutritional optim în timpul sarcinii și în perioada de alaptăre, va susține necesitatea de fier a bebelușului, atât în burtică cât și timpul alăptării. Iar de la 6 luni, de când începe difersificarea trebuie neaparăt să fie completat meniul bebelușului cu o alimentație bogaă în fier. Suplimentele alimentare sunt reomandate după vârsta de 1 an, iar administarea și schema de tramament trebuie să fie recomandate de către un medic specialist.

Recomandarea mea este să prevenim problema incă de la inceput, de la planificarea sarcinii să fi foarte atentă la nivelul fierului, iar în timpul sarcinii pe cât posibil să menții nivelul optim. Va fi o binecuvântare atât pentru tine, cât și pentru bebeluș, iar în cazul în care nu poți alăpta trebuie să alegi cu mare atenție laptele praf, deoarece există foarte multe tipuri și branduri pe care le găsești pe piață care nu oferă cantiatea optimă a fierului pentru bebeluși. Așa cum am mentionat și mai sus, în cele mai multe cazuri este cam tardiv diganosticată deficiența fierului, când deja apar semne serioase.

masaj bebelusi

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *