Bazat pe multe studii facute de catre specialisti pshilogi, inteligenta emotionala, adica EQ mai punctual poate sa prevada succesul unui om mai bine decat IQ-ul. EQ este cheia succesului pentru o viata implinita si fericita. Dar ce inseamna exact EQ? Inteligenta emotionala sau EQ este o capacitate de a controla si coordona emotiile noastre in orice situatie, chiar si in situatii foarte stresante. Inteligenta emotionala incepe sa se dezvolte inca din prima zi de nastere. Bebelusul recunoaste foarte usor si reactioneaza la starea mamei. In functie de cat de intense sunt impulsurile emotionale, acestea vor lasa un semn pe intreaga viata. La dezvoltarea emotionala nu este recomandat sa fim zgraciti sau sa cautam drumuri scurte si usoare. Calitatea timpului petrecut cu bebelusul tau ii ofera o baza buna pentru formarea stimei de sine si a unor principii sentimentale sanatoase. In primul an de viata, oferindu-i multa iubire, atentie, atingere si povestind si ascultand, bebelusul incepe sa-si formeze o baza a inteligentei emotionale.

Dr. John Gottman, un psiholog excelent a facut niste studii foarte detaliate pe categoria casnicie-cresterea copiilor. Parintii care au participat la acest studiu au fost nevoiti sa devina antrenori de emotii. Asta inseamna ca, indiferent in care situatie ne aflam, fie negativ sau pozitiv poate sa fie o ocazie pentru educarea copiilor despre emotii. In foarte multe situatii nu recunoastem emotia in mod corect. Etichetarea emotiilor este extrem de importanta inca de la inceput. Cand copilul este fericit, entuziasmat, suparat, rusinos sau frustat, trebuie sa inteleaga si sa faca diferenta. In interactiunea parinte-copil este foarte importanta intelegerea emotiilor si recunoasterea acestora, in acest fel poate sa fie mult mai usor de inteles reactia copilului in diferite situatii. Este extrem de greu sa cresti un copil echilibrat emotional, dar nu este imposibil. Bazandu-ne pe teoria lui Dr. John Gottman este mult mai usor sa fii un exemplu din start, iar acest lucru il poti face prin faptele si obisnuintele tale familiale, cum esti si in relatia de cuplu, deoarece multe dintre aceste baze emotionale copilul le copiaza automat. In timp ce copiaza comportamentele parintilor, isi formeaza propria identitate prin valorile vazute. Este mult mai usor sa construiesti un copil bun si puternic, decat sa repari un matur stricat.
6 Sfaturi utile pentru a fi un antrenor de emotii:
- Sa fii sigur ca intelegi emotia copilului in momentul respectiv. Daca reactionezi in mod corect, copilul se simte in siguranta emotionala si se simte sprijinit din partea ta.
- Asculta cu atentie ceea ce zice. Fii sigura ca, copilul poate sa recunoasca emotiile prin care trece. Incurajeaza-l sa vorbeasca sincer cu tine in orice situatie. Ca sa functioneze aceasta parte este important sa nu folosesti etichete critice, judecata sau acuzatii.
- Ajuta-l sa-si eticheteze corect sentimentele, ce simte in momentul respectiv. Uneori urla sau ridica mana la tine sau face crize isterice din care noi intelegem ca el este furios, dar de multe ori inseamna absolut altceva, se poate sa se simta rusinos, jignit sau panicat. Este extrem de greu sa nu incepi sa urlii si sa reactionezi la fel, dar specialistul DR. John Gottman ne recomanda sa incepem conversatia cu o voce mai linistita. Intreaba-l in asa mod (despre sentimentele lui si ce simte, daca are nevoie de ajutor) incat sa gaseasca cuvintele potrivite pentru etichetarea sentimentelor, este momentul sa-l ajuti.
- Stabileste niste conditii si limite pentru diferite situatii repetitive. Copiii au nevoie de limite, trebuie sa stie consecintele faptelor lor. Bine-nteles, pe intelesul lui, potrivit cu varsta. Deja din primul an de viata vrea sa fie independent, depasind limitele lui vrea sa vada pana unde poate merge. Aici necesita mare atentie, deoarece copiii crescuti fara limite, nu au puncte de siguranta si niciodata nu stiu ce si cat pot sa faca, iar copilasii foarte limitati iarasi sunt in aceasta categorie de nesiguranta. Nestiind cat pot sa faca si singuri, afecteaza semnificativ dezvoltarea lor personala.
- Trebuie sa respecti copilul daca vrei sa fii respectat, asculta parerea lui si fii in ajutorul lui cand trebuie sa ia o decizie. Uneori, oferind 2 sau 3 optiuni din care poate sa aleaga copilul, reusim sa colaboram cu el mult mai usor, fara sa se simta limitat.
- Daca ai gresit trebuie sa iti ceri scuze, recunoaste greselile tale in asa fel incat si el, la randul lui o va face.

Principiile sanatoase sunt foarte importante pentru cresterea unui copil sanatos. Baza emotionala ramane de ajutor pe o viata intreaga, astfel poate sa devina un adult echilibrat in familie, la locul de munca si in societate.
